Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού

Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού

Το Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού είναι ένα λυρικό ποίημα που αναφέρεται στα παιδικά χρόνια. Ένα αφιέρωμα στα νιάτα, στη χαρά και στην ελευθερία.

Περίληψη
Το “Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού” αποτελεί την τρίτη ποιητική συλλογή του Ρίτσου για παιδιά. Γράφτηκε το 1938 όταν ο ποιητής νοσηλευόταν στο σανατόριο της Πάρνηθας. Κυκλοφόρησε το 1980 σε αυτοτελή έκδοση μαζί με τις συλλογές “Διαφάνεια”, “Μονόχορδα” και “Πάροδος”. Η συλλογή “Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού” έχει περιληφθεί στον πρώτο τόμο της έκδοσης (ΚΕΔΡΟΣ 1976).

Το αυτοβιογραφικό στοιχείο είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τη συλλογή αυτή και γι’ αυτό το λόγο το πρόσωπο που κυριαρχεί είναι το πρώτο ενικό. Ο ποιητής αναπολεί τα παιδικά του χρόνια με την ανεμελιά και την αθωότητα που τα χαρακτήριζε, μακριά από τα βιβλία, τις πολλές σκοτούρες και το μυαλό του πάντα να τρέχει στα παιχνίδια και τις σκανταλιές.

Ο ποιητής αντιπαραθέτει την αιώνια και άριστη λειτουργία και ομορφιά της φύσης απέναντι στην εφήμερη και καλή λειτουργία της κοινωνίας, επίσης επισημαίνει μέσα από το έργο αυτό την αναπόφευκτη ένταξη των παιδιών στην κοινωνία των μεγάλων με το πέρασμα των χρόνων και την προετοιμασία τους προς αυτή την πορεία της ενηλικίωσης, η οποία περνά από την ερωτική ωρίμανση. Η προετοιμασία αυτή γίνεται μέσα από το παιχνίδια. Η φαντασία βρίσκει τρόπους και υλικά για να προετοιμάσει τα παιδιά στην πορεία προς την ωριμότητα.

Πηγή: Διπλωματική Εργασία του Κουτούλα Χρήστου

Συγγραφέας: Γιάννης Ρίτσος

Εικονογράφηση: Τζένη Δρόσου

Εκδόσεις: Κέδρος, 1997, 71 σελ., ISBN 960-04-0399-6, ISBN-13 978-960-04-0399-2

Πηγή: BiblioNet

Print Friendly, PDF & Email
Facebook Twitter Email Pinterest Tumblr Plusone

No Comments

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *