Skip to content

Μαθηματικά

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Παιδί και μαθηματικά

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Τα μικρά παιδιά διαμορφώνουν, τροποποιούν και δομούν ιδέες με τη συνεχή αλληλεπίδραση με το φυσικό και  κοινωνικό περιβάλλον. Αναπτύσσουν απλές μαθηματικές δεξιότητες με την εφαρμογή των ιδεών τους σε καθημερινές πράξεις και προβλήματα. Χειρίζονται απλές μαθηματικές έννοιες για να αντιληφθούν τη λογική καθημερινών πράξεων και προβλημάτων, ρωτούν γύρω από σχέσεις, σχέ­δια και ακολουθίες.

Σκοπός του προγράμματος των Μαθηματικών γιατο Νηπιαγωγείο είναι να υποβοηθήσει τα παιδιά μέσα  από βιωματικές καταστάσεις να επεκτείνουν τις πρώτες μαθηματικές γνώσεις τους και να εφαρμόζουν οικείες μαθηματικές δομές σε νέες καταστάσεις. Να επεξεργάζονται και να αξιοποιούν νέα δεδομένα, να συγκρίνουν και να μετασχηματίζουν απλές σχέσεις και διαδικασίες με τη δοκιμή και τον έλεγχο. Να ενδιαφέρονται να επινοούν και να επιλύουν προβλήματα και να αξιοποιούν τη σύγ­χρονη τεχνολογία. Κατά τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, ομαδικά καί ατομικά, τα παιδιά αναπτύσσουν ειδικές ικανότητες όπως να  συγκρίνουν και να συσχετίζουν αντικείμενα, να αντιλαμβάνο­νται κάποιες ιδιότητες, σχέσεις  και συνδυασμούς και τέλος να μετρούν και να αναγνωρίζουν απλά σχήματα στο περιβάλλον.

(Υ.Π.Ε.Π.Θ. – Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2002, ΔΕΠΠΣ για το Νηπιαγωγείο και Προγράμματα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων, Αθήνα)

Ενδεικτικές δραστηριότητες που μπορείτε να βρείτε παρακάτω και αφορούν τα μαθηματικά και πιο συγκεκριμένα:

  • Φύλλα εργασίας
  • Επιτραπέζια παιχνίδια
  • Μαθηματικά παιχνίδια
  • Επίλυση προβλημάτων

[/vc_column_text][vc_masonry_grid post_type=”post” max_items=”-1″ style=”lazy” element_width=”2″ grid_id=”vc_gid:1564411137071-b78575a6-8ed5-10″ taxonomies=”5, 88″][/vc_column][/vc_row]