Skip to content

36 Ελληνικοί Χοροί

Οι 36 Ελληνικοί Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα είναι ένα έργο για συμφωνική ορχήστρα που το έγραψε από το 1931 έως το 1936.

Η διαδικασία σύνθεσης των 36 Ελληνικών Χορών ξεκίνησε το 1931 και ολοκληρώθηκε το 1936. Ήδη από το 1927-28, ο συνθέτης είχε αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Προσπάθησε να τη γνωρίσει και να συλλέξει υλικό τραγουδιών από δημοσιευμένες συλλογές. Με το έργο αυτό ασχολήθηκε σε ολόκληρη τη διάρκεια της δημιουργικής του σταδιοδρομίας. Ο Σκαλκώτας, όταν ολοκλήρωσε τους 36 Χορούς, τους καθαρόγραψε σε δύο χειρόγραφα, τα έδεσε με δερμάτινο δέσιμο και δώρισε ένα στο μαέστρο και συνθέτη Δ. Μητρόπουλο και ένα στον φίλο και χρηματοδότη του Εμ. Μπενάκη.
Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά έργα του Σκαλκώτα στηριγμένο σε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Το έργο αυτό του κορυφαίου έλληνα μουσουργού με διεθνή απήχηση ηχογραφήθηκε πλήρες μόλις το 1991. Το “γράψιμο” του Σκαλκώτα είναι κατ’ εξοχήν “έξυπνο”, και εξυπηρετεί ιδεωδώς τους σκοπούς του. Είναι ευέλικτο, κομψό και άκρως πρωτότυπο: αν π.χ. ένας άλλος συνθέτης ξεκινούσε από το ίδιο αρχικό υλικό, θα το επεξεργαζόταν τελείως διαφορετικά, κι αν του έδειχναν τι έχει κάνει μ’ αυτό ο Σκαλκώτας θ’ απορούσε τουλάχιστον. Επί πλέον, το γράψιμό του είναι στο έπακρον ευφάνταστο και διαφέρει ριζικά από Χορό σε Χορό, μερικές μάλιστα φορές κι από τμήμα σε τμήμα του ίδιου Χορού. Ακριβώς αυτό το γράψιμο προσδιορίζει τη χαρακτηριστική “φυσιογνωμία” και το “ύφος” που ο ακροατής αναγνωρίζει σαν τα κύρια γνωρίσματα που ταυτίζουν το συνθέτη με τα έργα του. Παρ’ όλη την εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία του, το γράψιμο του Σκαλκώτα είναι μεν ιδιαίτερα προσωπικό, αλλά κι ομοιογενές και σφραγίζει αλάθητα οτιδήποτε γράφει, όπως και, ξεχωριστά, τους  “36 Χορούς”.

Γιάννης Γ. Παπαϊωάννου (απόσπασμα από το ένθετο του δίσκου)

Συνήθως στην τάξη δουλεύω μόνο 11 χορούς, τους παρακάτω:

1. Ένας Αητός (Τσάμικος Ι)

2. Κρητικός Ι

3. Ηπειρώτικος Ι

4. Πελοποννησιακός Ι

5. Καλαματιανός

6. Σιφνέικος

7. Ο Χορός του Ζαλόγγου

8. Μακεδονικός Ι

9. Θεσσαλικός

10. Συρτός

11. Χιώτικος Ι (Ένα καράβι από Τη Χίο)

Αποτελούν ένα δείγμα της δουλειάς του Σκαλκώτα και περιλαμβάνουν όλη την Ελλάδα. Βέβαια, αν επιτρέπεται από το ενδιαφέρον των παιδιών, μπορούμε να δουλέψουμε και τους υπόλοιπους. Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά.

10 thoughts on “36 Ελληνικοί Χοροί”

  1. Ο Νίκος Σκλακώτας για παιδιά σε ένα παραμύθι ” ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΚΑΙ ΟΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.