Skip to content

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου προσφέρεται για να φτιάξουμε για πρώτη φορά μια χρονολογική γραμμή στην τάξη μας που θα μας συντροφεύει όλη τη χρονιά. Όταν αρχίζουμε να μιλάμε για το 1940 και πότε είπαμε το ΟΧΙ στους κατακτητές, τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να αναρωτιούνται πότε ακριβώς έγινε αυτό, για παράδειγμα «Κυρία ήταν πριν από πολλά χρόνια το 1940;» ή «Είχαμε γεννηθεί εμείς όταν έγινε ο πόλεμος;» ή «Εσύ κυρία είχες γεννηθεί το 1940;». Και ένα από τα καλύτερα:
-Κυρία το καλοκαίρι που θα γίνει πόλεμος θα πάμε να πολεμήσουμε;
-Πώς ξέρεις Α. ότι το καλοκαίρι θα γίνει πόλεμος;
-Μα αφού θα έρθει το 1940.

Έτσι βλέπουμε ότι πολλές φορές επικρατεί μια σύγχυση του χρόνου, ίσως καμιά φορά τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν πότε κάτι έγινε στο παρελθόν ή θα γίνει στο μέλλον. Η χρονολογική γραμμή είναι μια ταξινομημένη αναπαράσταση των γεγονότων που εμφανίζεται συνήθως σε κλίμακα χρόνου και μπορεί να κυμαίνεται από μια μέρα, ένα χρόνο, έναν αιώνα ή ακόμα και από το διάστημα που θα θέσουμε εμείς.

Εγώ χρησιμοποιώ συνήθως έναν σπάγκο τον οποίο και παρουσιάζω ως το χρόνο. Τον τοποθετώ συνήθως πάνω από τον πίνακα και στη συνέχεια ξεκινάμε με το ποια χρονιά έχουμε τώρα. Τη γράφουμε σε ένα χαρτί και την κολλάμε πάνω στη γραμμή σε συμφωνία με τα παιδιά. Έπειτα λέμε ότι προς τα αριστερά είναι πράγματα που έχουν γίνει παλιά, στο παρελθόν και προς τα δεξιά είναι πράγματα που θα γίνουν στο μέλλον. Γράφουμε λοιπόν και το 1940 και το κολλάμε και αυτό πάνω στη γραμμή. Αργότερα μπορούμε να τη συμπληρώσουμε και με άλλα γεγονότα, όπως τη γέννηση του Χριστού, την 25η Μαρτίου 1821, τα γενέθλια των παιδιών, πότε θα πάνε στο δημοτικό, κτλ.

Η χρονολογική γραμμή που φτιάξαμε το 2011

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.