Skip to content

Βασικές μαθηματικές ιδέες

αντιστοίχηση, αριθμός

Μαθησιακές επιδιώξεις να τηρούν απλούς κανόνες, να αντιστοιχίζουν αριθμούς

Υλικά: κάρτες του μπίνγκο διαφορετική για κάθε παιδί, πίνακας μπίνγκο (θα τα βρείτε στο τέλος της δραστηριότητας σε μορφή pdf για να τα κατεβάσετε και να τα τυπώσετε σύμφωνα με τις δικές σας απαιτήσεις)

Πώς παίζεται

Είναι ένα παιχνίδι κλήρωσης, όπως το γνωστό μας λόττο, όπου κληρώνονται τυχαία αριθμοί. Κάθε παίχτης έχει μία κάρτα με διάφορους αριθμούς και κάθε φορά που κληρώνεται ένας αριθμός τον διαγράφει από την κάρτα του. Κερδίζει αυτός που θα διαγράψει πρώτος όλους τους αριθμούς από την κάρτα του και θα φωνάξει Bingo.

Διάρκεια

Ολόκληρη η διαδικασία του παιχνιδιού κράτησε περίπου 1 ώρα.

 

Δραστηριότητα

 
εικόνα 1: δεντράκι μπίνγκο

Η ιδέα του Bingo με χριστουγεννιάτικα δεντράκια προέκυψε από την ανάγκη των παιδιών να ασχοληθούν με τους αριθμούς. Ενώ είχαμε ήδη ξεκινήσει τη Θεματική Ενότητα για τα Χριστούγεννα, τα παιδιά ζητούσαν συνέχεια να μάθουμε τους αριθμούς. Όταν τα ρωτούσα ποιους αριθμούς θέλανε να μάθουμε, μου απαντούσαν διάφορους και συνήθως αυτούς που τους έρχονταν πρώτοι στο μυαλό. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να παίξουμε όλοι μαζί μπίνγκο με τους αριθμούς από το 1 έως το 20. Επιπλέον, καθώς διαπραγματευόμασταν τα Χριστούγεννα σκέφτηκα οι κάρτες του μπίνγκο να είναι χριστουγεννιάτικα δεντράκια και οι αριθμοί μέσα σε κυκλάκια για να μοιάζουν με μπάλες.

εικόνα 2: πίνακας μπίνγκο

Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν η εξής: Είπα στα παιδιά πως θα παίξουμε ένα παιχνίδι με αριθμούς το οποίο λέγεται μπίνγκο και τους εξήγησα τους κανόνες με παράδειγμα στην δικιά μου κάρτα μπίνκο. Έπειτα τους μοίρασα τις κάρτες τους και τους άφησα να τις περιεργαστούν λίγο. Σχεδόν αμέσως παρατήρησαν ότι δεν έχουν όλες οι κάρτες τους ίδιους αριθμούς. Μετά μπήκε το πρόβλημα του πώς θα χρωματίσουμε τις μπάλες και το δέντρο. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε μαρκαδόρους. Το τελευταίο θέμα ήταν η κλήρωση. Είχα φέρει μαζί μου ένα πουγκάκι και ξεκίνησα να δείχνω στα παιδιά έναν έναν τους κομμένους αριθμούς, να τους διαβάζουμε, να τους διπλώνω και να τους βάζω μέσα στο πουγκί.

Έπειτα ξεκινήσαμε την κλήρωση των αριθμών, η οποία γινόταν από τα ίδια τα παιδιά με τη σειρά. Το παιδί που τράβαγε έναν αριθμό τον διάβαζε δυνατά, τον έδειχνε στα υπόλοιπα παιδιά και τέλος τον καρφίτσωνε στον πίνακα έτσι ώστε να έχουν όλοι ένα σημείο αναφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

 

Αξιολόγηση

Το παιχνίδι κύλησε μέσα σ’ ένα πολύ χαρούμενο κλίμα και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκειά του. Γενικότερα τους άρεσε και ήθελαν να το ξαναπαίξουμε. Πιο συγκεκριμένα μου είπαν ότι τους άρεσαν “οι αριθμοί”, “το δεντράκι”, “οι ζωγραφιές”, “το είκοσι” και “η κλήρωση”. Όταν τα ρώτησα τι δεν τους άρεσε μου είπαν τίποτα, τους άρεσαν όλα. Τέλος, ένα παιδάκι πρότεινε να το ξαναπαίξουμε αλλά με γράμματα αυτή τη φορά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητα, στην οποία θα κληρώνονται γράμματα, εικόνες, ολόκληρες λέξεις ακόμα και πίνακες πρόσθεσης και αφαίρεσης.

 

Ιστορία του παιχνιδιού

 

Όλη την ομάδα των τυχερών παιχνιδιών που περιλαμβάνουν κάποια κλήρωση μπορούμε να τη συμπεριλάβουμε στις λοταρίες. Λοταρίες γίνονται από την αρχαιότητα αλλά το όνομα τους το πήρανε από ένα παιχνίδι που κλήρωνε αριθμούς, το ιταλικό λόττο.

Έτσι το μπίνγκο στην πραγματικότητα ενώ είναι ένα εντελώς ξεχωριστό παιχνίδι με δικό του χαρακτήρα, είναι μια εξέλιξη του ιταλικού lotto που παίζεται στην Ιταλία συνεχώς από το 1530. Από την Ιταλία σιγά σιγά πέρασε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Γαλλία το παιχνίδι ονομαζόταν le lotto και γύρω στα 1800 είχε γίνει ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των πλούσιων γάλλων. Το μπίγκο πρωτοπαίχτηκε στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα με μια μορφή σαν και τι σημερινή, και ονομάζονταν beano επειδή οι παίκτες χρησιμοποιούσαν φασόλια για να σημειώνουν τα νούμερα στις κάρτες τους.

Ο Edwin Lowe, ένας πωλητής παιχνιδιών από τη Νέα Υόρκη του έδωσε το όνομα bingo όταν άκουσε έναν παίκτη που κέρδισε, να φωνάζει μπίνγκο αντί μπεάνο. Στα επόμενα χρόνια το μπίνγκο χρησιμοποιήθηκε σαν μέσω άντλησης κεφαλαίων για φιλανθρωπικούς σκοπούς από διάφορες εκκλησίες στην Αμερική. Αυτό του έδωσε μεγάλη δημοτικότητα και άρχισε να παίζεται σε συλλόγους και παραθεριστικά κέντρα. Το μπίνγκο είναι ένα τυχερό παιχνίδι που δεν απαιτεί καμία δεξιότητα ή προσπάθεια από την μεριά του παίκτη και αυτό το έκανε δημοφιλές σε όλες τις ηλικίες ειδικά στους ηλικιωμένους. Σήμερα το μπίνγκο είναι ένα παιγνίδι που οι παραλλαγές του παίζονται σε όλο το κόσμο και το ίντερνετ το έχει κάνει προσιτό σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μιας και όλες οι μεγάλες εταιρίες online τυχερών παιχνιδιών δημιουργούν και αίθουσες μπίνγκο.

Πηγή: http://www.bingoinfo.gr/aboutbingo/bingohistory/index.html

 

Κατεβάστε τα αρχεία με το υλικό του μπίνγκο, τις κάρτες του μπίνγκο διαφορετική για κάθε παιδί και τον πίνακα μπίνγκο σε μορφή pdf.

Σημείωση: Το firefox δε δείχνει καλά το pdf, αλλά μπορείτε να σώσετε τα αρχεία πρώτα στον υπολογιστή σας και έπειτα να τα ανοίξετε.

 

10 thoughts on “Μπίνγκο με χριστουγεννιάτικα δέντρα”

  1. Εξαιρετική ιδέα. Επιτέλους έμαθα και πως παίζεται το μπίνγκο, που ακούω τόσα χρόνια! Αν προλάβουμε θα το δοκιμάσουμε στην τάξη μας….Σε ευχαριστούμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.