Skip to content

Ήρωες της επανάστασης

Δεν προλάβαμε να μάθουμε τους ήρωες στο σχολείο γι αυτό θα γνωρίσουμε λίγα πράγματα γι αυτούς από εδώ. Βάλαμε λοιπόν μερικές πληροφορίες στο blog του σχολείου:


Οδυσσέας Ανδρούτσος

ήταν αγωνιστής οπλαρχηγός. Η μεγαλύτερη μάχη του Ανδρούτσου ήταν η ηρωϊκή Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς (8 Μαΐου 1821). Με λίγους Έλληνες οχυρώθηκε μέσα στο χάνι και εκεί αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία πολλαπλάσιο στράτευμα από Οθωμανούς που είχαν αρχηγό τον Ομέρ Βρυώνη.


Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

ήταν σημαντική στρατιωτική και πολιτική φυσιογνωμία της επανάστασης του 1821, γνωστός και ως «Γέρος του Μοριά». Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι, στην άλωση της Τριπολιτσάς, στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια, όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο, αφού πρυτάνευσαν η ευφυΐα και η τόλμη του στρατηγικού του νου. Οι επιτυχίες αυτές τον ανέδειξαν σε αρχιστράτηγο της Πελοποννήσου.


Ιωάννης Μακρυγιάννης

ήταν από τους επιφανέστερους στρατηγούς της επανάστασης. Ονομάστηκε Μακρυγιάννης επειδή ήταν πολύ ψηλός. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, η σημαντικότερη όμως νίκη του ήταν κατά του Ιμπραήμ στους Μύλους του Ναυπλίου. Το 1826 πρόβαλε και αντίσταση κατά του Κιουταχή στην πολιορκία της Ακρόπολης. Πολύ σπουδαία είναι και η προσφορά του στην ιστορία με τη συγγραφή των «Απομνημονευμάτων» του.


Αθανάσιος Διάκος

ήταν ένας από τους Έλληνες πρωταγωνιστές ήρωες – οπλαρχηγός. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία το 1818 και το 1820 έγινε αρματολός στη Λιβαδειά. Κατέλαβε την γέφυρα της Αλαμάνας και στις 23 Απριλίου 1821 έδωσε μάχη με τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη. Στη μάχη αυτή συνελήφθη και θανατώθηκε.


Μαντώ Μαυρογένους

ήταν μεγάλη αγωνίστρια της επανάστασης του 1821. Με την έναρξη της επανάστασης πήγε στη Μύκονο και ξεσήκωσε τους κατοίκους εναντίον των Τούρκων. Εξόπλισε πολλά πλοία με δικά της έξοδα και καταδίωξε τους πειρατές που λυμαίνονταν τις Κυκλάδες. Αργότερα πολέμησε στο Πήλιο, στη Φθιώτιδα και στη Λειβαδιά.


Γεώργιος Καραϊσκάκης

ήταν σπουδαίος αρματολός και στη μετά έγινε κορυφαίος στρατηγός της επανάστασης του 1821. Χάρη στη στρατηγική του ιδιοφυία πέτυχε σημαντικές νίκες κατά των οθωμανών και κράτησε τον τουρκικό στρατό καθηλωμένο στην Αθήνα για αρκετό διάστημα.


Κωνσταντίνος Κανάρης

ήταν επαναστάτης, σπουδαία μορφή του ναυτικού αγώνα κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πυρπόλησε στη Χίο την τουρκική ναυαρχίδα του Καρά Αλή και την τούρκικη φεργάτα στη Σάμο. Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε πολλές φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.


Μπουμπουλίνα

ήταν Ελληνίδα ηρωίδα της επανάστασης, μία από τις διασημότερες ηρωίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση είχε σχηματίσει δικό της στρατό από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια». Στις 13 Μαρτίου 1821 στο λιμάνι των Σπετσών, η Μπουμπουλίνα ύψωσε στο πλοίο της «Αγαμέμνων» τη δική της επαναστατική σημαία. Πήρε μέρος σε πολλές ναυτικές μάχες και έδωσε όλη την περιουσία της για τον αγώνα των Ελλήνων.


Ανδρέας Μιαούλης

ήταν έλληνας ναύαρχος και διοικητής του ελληνικού στόλου στην επανάστασης του 1821. Συμμετείχε σε πολλές ναυμαχίες στην Πάτρα, Χίο, Σπέτσες και στο Βόρειο Αιγαίο. Κατά την πρώτη πολιορκία του Μεσσολογίου κατάφερε να διασπάσει τον κλοιό και να εφοδιάσει την πόλη με τρόφιμα και πολεμοφόδια.


Έπειτα φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο σε Google Forms και ζητήσαμε από τα παιδιά να ψηφίσουν τον αγαπημένο τους ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν και ήταν αυτά:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.