Skip to content

Δημοκρατία

Βρήκαμε ένα πολύ ωραίο και κατατοπιστικό βίντεο από το Happy Learning που διηγείται την ιστορία της δημοκρατίας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα καθώς και τι πρεσβεύει η έννοια της δημοκρατίας. Είναι στα αγγλικά αλλά μπορούμε εμείς να το πούμε στα παιδιά. Παρακάτω υπάρχει και μεταφρασμένη η αφήγηση.

Γεια σας φίλοι! Καλώς ήρθατε σε ένα νέο βίντεο Happy Learning.
Σήμερα, θα μάθουμε για μια από τις πιο ιδανικές και επαναστατικές ιδέες που έχει δημιουργήσει ποτέ ο άνθρωπος. Θα μάθουμε για τη δημοκρατία. Η δημοκρατία αποτελείται από την ιδέα ότι οι πολίτες μιας χώρας συμμετέχουν στην εκλογή του ποιος θα τους κυβερνήσει, και τις πολιτικές αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση. Αυτό προσφέρεται μέσω του δικαιώματος ψήφου, όταν είμαστε ενήλικοι (στην κατάλληλη ηλικία με δικαίωμα ψήφου).
Αλλά η Δημοκρατία δεν ήταν πάντα έτσι, και πέρασε ένα μακρύ ταξίδι πριν γίνει όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Ας ταξιδέψουμε στο χρόνο για να δούμε πώς ξεκίνησαν όλα.
Η γέννηση της πρώτης δημοκρατίας
Η λέξη δημοκρατία προέρχεται από την ελληνική λέξη που σημαίνει εξουσία των πολιτών. Είναι μια ιδέα που πρωτοεμφανίστηκε πριν από πολύ καιρό, από πολίτες στην Αθήνα (έναι μια πόλη της αρχαίας Ελλάδας). Η ρώτη δημοκρατία ήταν ένα κυβερνητικό σύστημα όπου οι αποφάσεις συζητούνταν και αποφασίζονταν από τη συνέλευση των πολιτών. Τα μέλη της συνέλευσης επιλέγονταν με κλήρωση και οι αποφάσεις συμφωνούνταν μετά από πλειοψηφία. Αλλά αυτό που είναι αλήθεια, είναι ότι ούτε οι γυναίκες ούτε οι σκλάβοι μπορούσαν να ψηφίσουν, δεν είχαν δικαιώματα.
Λίγο καιρό μετά, οι δημοκρατικές ιδέες των Ελλήνων ταξίδεψαν στη Ρώμη. Στην Αρχαία Ρώμη, άρχισαν να εγκρίνουν νόμους και να επέλεγαν τους κυβερνήτες τους μέσω συνελεύσεων πολιτών. Αν και, αν ήθελες να είσαι μέρος αυτών των συνελεύσεων, έπρεπε να είσαι πλούσιος, ευγενής και πολύ ισχυρός. Η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορούσε να πάρει μέρος στις αποφάσεις έτσι, δεν ήταν η δημοκρατία αυθεντική.
Στους μεσαιωνικούς χρόνους, δημοκρατία δεν υπήρχε. Ήταν οι βασιλιάδες και οι ευγενείς που έπαιρναν όλες τις αποφάσεις, ενεργούσαν σαν πραγματικοί τύραννοι, σαν δικτάτορες που δεν νοιάζονταν για τους υπόλοιπους πολίτες.
Αυτό διήρκησε μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, όπου ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση. Το 1789, οι Γάλλοι πολίτες αντιμετώπισαν και νίκησαν την απόλυτη μοναρχία. Τότε οι πρώτες πραγματικές δημοκρατικές ιδεολογίες έλαβαν χώρα στη Γαλλία, ειδικά το δικαίωμα στην καθολική ψηφοφορία, οπότε κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από το αν είναι πλούσιος ή φτωχός, μπορούσε να ψηφίσει και να συμμετάσχει στις εκλογές των κυβερνητών τους. Αν και, το καθολικό μέρος δεν ήταν όλο αληθινό επειδή οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ψηφίσουν ακόμα.
Με τον καιρό, αυτές οι ιδέες, η δημοκρατία, ταξίδεψαν σε πολλές άλλες χώρες όπου καθιερώθηκε και ως κυβερνητικό σύστημα.
Όμως, δυστυχώς, υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές και ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων. Για παράδειγμα, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ψηφίσουν σε πολλές χώρες μέχρι τον 20ο αιώνα, και ορισμένες φυλές, όπως η μαύρη φυλή, θεωρούνταν και εξακολουθούν να θεωρούνται δευτερεύοντες πολίτες σε πολλά μέρη του κόσμου.
Οι δημοκρατίες πρέπει ακόμα να τελειοποιηθούν.
Λοιπόν, τώρα γνωρίζουμε την ιστορία της δημοκρατίας και μάθαμε ότι αναζητά γενική ευημερία και βασίζεται στον σεβασμό και στην ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους, είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα, πλούσιος ή φτωχός, λευκός ή μαύρος. Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις! Πρέπει λοιπόν να σεβαστούμε τους κανόνες και τα πρότυπα που έχουν τεθεί. Αυτή είναι η Δημοκρατία, και στο Happy Learning, αγαπάμε αυτήν την ιδεολογία επειδή πιστεύουμε στα ίσα δικαιώματα, στον σεβασμό και την αλληλεγγύη και ότι κανείς δεν είναι ανώτερος από τον άλλον.
Αντίο φίλοι!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.