Οι απόκριες είναι η κατεξοχήν γιορτή στην οποία κατασκεύαζουμε μάσκες, τις οποίες φοράμε και υποδυόμαστε τους ρόλους. Αυτό μας δίνει μια καλή ευκαιρία να μάθουμε και για τα άλλα είδη μάσκας που υπάρχουν, ποια η λειτουργικότητα και η χρήση τους.
Εκτός λοιπόν από την αποκριάτικη μάσκα υπάρχουν και η ιατρική, του θεάτρου, της οξυγονοκόλλησης και της θάλασσας.
Η μάσκα προέρχεται, μάλλον, από τη γαλλική masque, από την υστερολατινική masca ή από το προβηγκιανό και καταλανικό mascarar (μαυρίζω το πρόσωπο) ή από την ισπανική φράση “más que la cara” (πρόσθετο πρόσωπο). Στην τελευταία περίπτωση το αραβικό “maskharat” (παλιάτσος) προήλθε από τα ισπανικά. Είναι το προσωπείο, η προσωπίδα, δηλαδή καλύπτρα των ματιών ή όλου του προσώπου, για μεταμφίεση στις αποκριές ή σε άλλες περιστάσεις, κατά τις οποίες κάποιος θέλει να αποφύγει την αναγνώριση των χαρακτηριστικών του προσώπου του.
Άλλες μάσκες:
Ιατρική: κάλυψη της μύτης και του στόματος με ειδική καλύπτρα που προστατεύει από μικρόβια και ως ένα βαθμό από ιούς (ιατρική ή χειρουργική μάσκα – καλύπτρα)
Θεάτρου: είναι σαν την αποκριάτικη, εξυπηρετεί όμως τις ανάγκες της παράστασης
Οξυγονοκόλλησης: καλύπτρα του προσώπου που προστατεύει το πρόσωπο κατά την διάρκεια επικίνδυνων εργασιών
Θαλάσσης: καλύπτει τα μάτια και τη μύτη αεροστεγώς, για να μην μπαίνει νερό κατά τις υποβρύχιες εργασίες (βουτιές, ψάρεμα, εύρεση ναυαγίων κτλ.)
Αντιασφυξιογόνα: προστατευτική συσκευή από δηλητηριώδη ή τοξικά αέρια
Ιατρική: συσκευή που τοποθετείται στο πρόσωπο ασθενούς για να του παρέχει οξυγόνο
Κοσμετολογία: μάσκα προσώπου ή μαλλιών. Δεν είναι συσκευή ή άλλη κατασκευή αλλά κρέμα που καλύπτει για αρκετή ώρα όλο το πρόσωπο ή το τριχωτό του κεφαλιού με στόχο την ενυδάτωση ή τη σύσφιξη κ.ά.





Μπορείτε μετά τη συζήτηση να δώσετε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας που θα το βρείτε εδώ: Οι άνθρωποι μπέρδεψαν τις μάσκες τους…
Αυτό και πολλές ακόμα πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο μου: Απόκριες – Σχέδιο μαθήματος για το νηπιαγωγείο.
Leave a Reply