Skip to content

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, έλληνες της διασποράς, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, και από την Ικαρία και την Κύπρο. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν. Μεγάλωσε σε έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδία τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Το 1995 εκδόθηκε “Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»(Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.

Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και  Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954 – 2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στην Γερμανία.

Έργα:

Πηγή: http://www.vagelisiliopoulos.gr/bio.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.