Skip to content

Η ιστορία των τριών μάγων μπορεί να μας δώσει μια καλή ευκαιρία για δυο θέματα συζήτησης στο νηπιαγωγείο. Μπορούμε πρώτα ρωτήσουμε τα παιδιά τι γνωρίζουν για τους τρεις μάγους και έπειτα να τους αφηγηθούμε την ιστορία, ανάλογα και με τις δικές τους απορίες.  Ή μπορούμε πρώτα να αφηγηθούμε την ιστορία κι έπειτα να συζητήσουμε όλοι μαζί.

Η ιστορία:

Όταν το Άστρο της Βηθλεέμ εμφανίστηκε στον ουρανό, οι τρεις μάγοι το πρόσεξαν και κατάλαβαν ότι κάτι σημαντικό είχε συμβεί. Έτσι ξεκίνησε από την Περσία μια τριμελής αποστολή που θα μετέφερε δώρα στον νέο βασιλιά. Αυτοί ήταν οι γνωστοί μας τρεις Μάγοι. Ο γέροντας Μελχιόρ, ο νεαρός Γάσπαρ και ο μελαμψός  Βαλτάσαρ.

Μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι και έχοντας πάντα ως οδηγό τους το Άστρο της Βηθλεέμ, οι τρεις Μάγοι έφτασαν στην Ιερουσαλήμ και άρχισαν την αναζήτηση του βρέφους που θα γινόταν, σύμφωνα με την προφητεία, μεγάλος βασιλιάς. Ο βασιλιάς Ηρώδης, έμαθε τις ενέργειες των Μάγων και τους κάλεσε σε ακρόαση. Από αυτούς ενημερώθηκε για την προφητεία και φοβούμενος μην βγει αληθινή τους είπε να συνεχίσουν την αναζήτηση τους και όταν βρουν το νεογέννητο βασιλιά να τον ενημερώσουν για να μπορέσει, όπως είπε, να πάει και ο ίδιος να τον προσκυνήσει. Αυτό βέβαια που ήθελε στην πραγματικότητα ο Ηρώδης ήταν να φονεύσει το βρέφος που απειλούσε την βασιλεία του. Η αναζήτηση των μάγων ευοδώθηκε και αξιώθηκαν να βρουν τον νεογέννητο Χριστό, να τον προσκυνήσουν και να του προσφέρουν τα δώρα τους.

Ο Μελχιόρ πρόσφερε στον Χριστό χρυσό, ο Γάσπαρ λιβάνι και ο Βαλτάσαρ σμύρνα. Ο χρυσός ήταν ένα μέταλλο που προσφέρονταν σε βασιλείς. Έτσι με αυτήν την προσφορά οι Μάγοι θέλησαν να δείξουν ότι τιμούσαν ένα βασιλιά. Το  λιβάνι, ήταν ένα πολύτιμο υλικό που χρησιμοποιούνταν ως θυμίαμα σε θρησκευτικές τελετές. Έτσι έδειξαν οι Μάγοι την θεϊκή φύση του Χριστού. Τέλος η σμύρνα, ήταν ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν στην ιατρική αλλά και κατά την διάρκεια της ταφής των νεκρών. Με την σμύρνα οι Μάγοι, έδειξαν την θυσία που θα έκανε ο Χριστός για την σωτηρία των ανθρώπων. Η Παναγία θέλοντας να ανταποδώσει τα δώρα των Μάγων, έδωσε στον καθένα από αυτούς ένα κομμάτι από τα σπάργανα (μακριά και φαρδιά υφασμάτινη ταινία που τύλιγαν τότε τα μωρά), του Ιησού.

Οι Μάγοι έχοντας φέρει εις πέρας την αποστολή τους πήραν τον δρόμο του γυρισμού. Ειδοποιούμενοι όμως από έναν Άγγελο, δεν ενημέρωσαν τον Ηρώδη για το σημείο που βρισκόταν το Θείο Βρέφος. Ο Ηρώδης καταλαβαίνοντας την «προδοσία» των Μάγων διέταξε τότε την σφαγή των νηπίων. Οι τρεις Μάγοι γύρισαν στην Περσία και τελικά βαπτίσθηκαν χριστιανοί από τον Απόστολο Θωμά.

Θέματα συζήτησης:

Δυο ερωτήματα μπορούν να μας απασχολήσουν εδώ.

Το πρώτο είναι αν οι τρεις μάγοι ήταν όντως μάγοι ή κάτι άλλο. Υπάρχουν στα αλήθεια μάγοι ή μήπως ήταν αστρονόμοι που μελετούσαν τα άστρα στον ουρανό; Γι’ αυτό και ακολούθησαν το φωτεινό αστέρι.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τα δώρα. Τι δώρα πήγαν στο χριστό οι τρεις μάγοι; Για ποιο λόγο του πήγαν αυτά τα δώρα; Εμείς τι δώρα θα πηγαίναμε σήμερα σε ένα φτωχό παιδάκι;

Οι ιδέες που θα ακούσετε από τα παιδιά είναι συναρπαστικές. Καλή συζήτηση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.