Skip to content

Ενημέρωση για τις ψείρες

Τι είναι;

Οι ψείρες της κεφαλής είναι έντομα χωρίς φτερά που επι­βιώνουν απομυζώντας αίμα. Συνήθως ζουν και γεν­νούν τα αβγά τους – τις κόνιδες – στα μαλλιά, στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού και πίσω από τα αφτιά, και προ­καλούν έντονο ερεθισμό και φαγούρα. Σπάνια εμφανίζονται σε μωρά, ενώ είναι πιο συνηθισμένες σε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό σταθμό. Αν συμβεί να παρατηρήσετε ψείρες και στα δικό σας, μην ανησυχείτε. Στην εποχή μας είναι εύκολο να τις καταπολεμήσετε, πάντα βέβαια με τις οδηγίες του δερματολόγου σας.

Πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Όλα τα παιδιά κινδυνεύουν. Οι ψείρες δεν κάνουν διακρίσεις! Εγκαθίστανται στα μαλλάκια των παιδιών ανεξάρτητα από το αν είναι βρόμικα, καθαρά, ξαν­θά, μαύρα, κόκκινα, μακριά ή κοντά!

Οι ψείρες δεν πετάνε, τρέχουν όμως πολύ γρήγορα και… πηδά­νε. Μεταδίδονται μόνο έπειτα από άμεση επαφή ή όταν τα παι­διά ανταλλάσσουν καπέλα, χτένες και κοκαλάκια. Τα σπρέι που απωθούνε τις ψείρες προστατεύουν τα παιδιά. Η προληπτική και συχνή εφαρμογή σπρέι που απωθούν τις ψείρες τις αποτρέπει και μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους.

 Πώς αντιμετωπίζονται;

 Η φθειρίαση είναι μια πολύ συνηθισμένη ενόχληση χωρίς σοβαρές συνέπειες, αφού το παράσιτα αυτά δεν είναι επικίνδυνα ού­τε μεταφέρουν ασθένειες. Σε παρατεταμένη μόλυνση, όμως, μπορεί να προκληθεί εξάνθημα, πρήξιμο των λεμφαδένων και υψηλός πυρετός.

Η θεραπεία γίνεται σε δύο στάδια. Οι λοσιόν και τα σαμπουάν για τις ψείρες κεφαλιού έχουν άμεση δράση στα ζωντανά παράσιτα, όχι όμως και στα αβγά τους που χρειάζονται 7 ημέρες για να εκκολαφθούν. Γι’  αυτό και εί­ναι απαραίτητη μια δεύτερη εφαρμογή ύστερα από μία εβδο­μάδα, οπότε σκοτώνονται και οι νεογέννητες ψείρες και έτσι «σπάει» ο κύκλος της ζωής τους. Χρησιμοποιήστε επίσης μαλα­κτικό μαλλιών και την ειδική χτένα για να απομακρύνετε τις κόνιδες από το κεφάλι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.