Skip to content

Πρώτη μέρα στο σχολείο

Η πρώτη μέρα στο σχολείο πάντα μας φέρνει λίγο τρακ και πολλές φορές δεν ξέρουμε τι να κάνουμε ή από πού να αρχίσουμε, ειδικά αν είναι οι πρώτες φορές που μπαίνουμε σε τάξη. Παρακάτω θα βρείτε μια ιδέα για την οργάνωση της πρώτης μέρας στο σχολείο. Καλή αρχή σε όλους και προπάντων ψυχραιμία!

Ας γνωριστούμε

Στην αρχή πρέπει να περάσουμε την πρώτη ώρα για να γνωριστούμε με τα παιδιά. Καθόμαστε όλοι στον κύκλο και λέμε τα ονόματά μας με τη σειρά, αν μας φωνάζουν έτσι ή αλλιώς (για να τα γράψουμε στα καρτελάκια που θα μοιράσουμε την επόμενη ημέρα) και συζητάμε πώς περάσαμε το καλοκαίρι. Βέβαια πρώτα συστηνόμαστε εμείς και μιλάμε λίγο για τις δικές μας διακοπές. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά δε μας γνωρίζουν καθόλου. Οι διακοπές είναι ένα αγαπημένο θέμα των παιδιών και γρήγορα η συζήτηση θα ανάψει και θα ακούσετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Γνωριμία με τις γωνιές

Έπειτα ξεναγούμε όλα τα παιδιά στις γωνιές που έχουμε ετοιμάσει και τους περιγράφουμε τη λειτουργία τους, καθώς και μερικούς απλούς κανόνες. Ενδεικτικές γωνιές που μπορούν να λειτουργούν την αρχή του χρόνου:

1. οικοδομικό υλικό – παζλ

2. κουκλοθέατρο

3. κουκλόσπιτο

4. βιβλιοθήκη

5. μαγαζάκι

Γνωριμία με τις τουαλέτες

Μόλις τελειώσουμε την ξενάγηση της αίθουσας, βγαίνουμε όλοι μαζί έξω στο διάδρομο χρησιμοποιώντας το τρενάκι για να δούμε όλοι μαζί πώς λειτουργούμε στην τουαλέτα, εξηγώντας τους κανόνες, πώς πλένουμε τα χέρια και πώς πάμε τουαλέτα, πώς χρησιμοποιούμε το χαρτί υγείας, κτλ.

Γνωριμία με την αυλή

Αφού τελειώσουμε με την τουαλέτα φτιάχνουμε πάλι το τρενάκι και βγαίνουμε όλοι μαζί έξω στην αυλή. Εκεί περιγράφουμε τα παιχνίδια που μπορεί να υπάρχουν και με ποιον τρόπο είναι καλύτερα να παίζουμε καθώς και τους διάφορους κανόνες της αυλής. Αφού τελειώσουμε με την αυλή μπορούμε να παίξουμε για κάποια ώρα αν προλαβαίνουμε.

Τέλος επιστρέφουμε στην τάξη για μια δραστηριότητα γνωριμίας, π. χ. «Η μπάλα των ονομάτων», αν έχουμε χρόνο και προετοιμαζόμαστε για την αποχώρηση. Είναι ωραίο να έχουμε φτιάξει ένα δώρο καλωσορίσματος για τα παιδιά το οποίο τους το μοιράζουμε πριν φύγουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.