Skip to content

Οι πλανήτες του Χολστ

Οι πλανήτες, Op. 32, είναι μια ορχηστρική σουίτα του Άγγλου συνθέτη Gustav Holst, που γράφτηκε μεταξύ 1914 και 1916. Κάθε μέρος της σουίτας έχει το όνομα από έναν πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος και τον αντίστοιχο αστρολογικό χαρακτήρα. Με εξαίρεση τη Γη, εκπροσωπούνται όλοι οι πλανήτες που ήταν γνωστοί κατά τη διάρκεια της σύνθεσης του έργου.

Από την πρεμιέρα της μέχρι σήμερα, η σουίτα είναι πολύ δημοφιλής, και έχει παιχτεί και ηχογραφηθεί πολύ συχνά. Η πρώτη πλήρης δημόσια παράσταση δόθηκε στο Λονδίνο από τον Albert Coates με Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου στις 15 Νοεμβρίου 1920.

Η ιδέα του έργου είναι περισσότερο αστρολογική παρά αστρονομική (γι’ αυτό το λόγο η Γη δεν συμπεριλαμβάνεται): κάθε μέρος έχει ως στόχο να μεταφέρει τις ιδέες και τα συναισθήματα που συνδέονται με την επιρροή των πλανητών στην ψυχή. Η ιδέα του έργου προτάθηκε στον Holst από τον Clifford Bax, ο οποίος τον εισήγαγε στην αστρολογία, όταν οι δύο ήταν μέρος μιας μικρής ομάδας Άγγλων καλλιτεχνών σε διακοπές στη Μαγιόρκα, την άνοιξη του 1913.

Η σουίτα διαθέτει επτά μέρη, το καθένα με το όνομα από έναν πλανήτη:

  1. Άρης, ο κομιστής του πολέμου
  2. Αφροδίτη, κομιστής της ειρήνης
  3. Ερμής, ο φτερωτός αγγελιοφόρος
  4. Δίας, ο κομιστής της ευθυμίας
  5. Κρόνος, ο κομστής του γήρατος
  6. Ουρανός, ο μάγος
  7. Ποσειδώνας, ο μυστηριώδης

 

Πηγή: Wikipedia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.